Opskrifter

Koldhævede ølandsboller med kvæde te

Antal: Ca. 12 stk.

 

Ingredienser:

  • 100 g ølands fuldkornshvedemel
  • 300 g ølands hvedemel (du kan bruge alm. mel)
  • 75 g havregryn
  • 10 g gær
  • 2 spsk olie
  • 2 dl mælk
  • 2 dl stærk brygget kvæde te (5 breve til 2 dl)
  • 2 spsk yoghurt naturel eller andet surmælksprodukt uden frugtsmag
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk sukker

Sådan gør du:

  1. Bryg den stærke te og sæt den til afkøling.
  2. Gæren opløses i sukkeret.
  3. Den afkølede te og olie blandes i en skål sammen med mælken.
  4. Kom havregryn, gæren og fuldkornshvedemelet i, samt halvdelen af hvedemelet.
  5. Ælt dejen på maskine til melet er blandet ind, og kom derefter resten i.
  6. Ælt nu dejen i 5 minutter på middelhastighed og kom derefter saltet i. Ælt dejen yderligere 5-6 min på høj hastighed.
  7. Dejen er færdigæltet når den samler sig i røreskålen, bliver lang i strukturen og er helt glat og blank.
  8. Smør en stor skål eller plastikboks med olie og kom dejen i.
  9. Stil dejen i køleskabet til næste dag (skal have 12 timer minimum).
  10. Tag gerne dejen ud én til to timer før den skal bages.
  11. Hæld dejen ud på en melet bord og hak den ud til boller og placer dem på et stykke bagepapir. Undgå at røre for meget ved dejen.
  12. Lad bollerne efterhæve på bagepapir i 30 min.
  13. Varm ovnen op til 250 grader (varmluft 230 grader) og lad bageplade stå i ovnen og blive varm.
  14. Pensel bollerne med mælk eller æg.
  15. Sæt bollerne ind (hiv dem over på den varme plade) og skru ned på 220 grader (200 grader varmluft) efter 2 min.
  16. Bag dem ved i 15-20 minutter til de lyder hule og er gyldne.

 

Kilde: Fredsted The.

 

Er du lærer?

Terådet tilbyder et spændende tværfagligt undervisningsforløb om te. Materialet er udviklet til elever i 7.-9.klasse, og inddrager elementer fra geografi, biologi, samfundsfag og historie. Eleverne vil i materialet stifte bekendtskab med bl.a. teens historie, handel og råvarer, dyrkning og høst samt forbrug og tekultur.