Økologi

Et økologisk produkt er forbrugerens sikkerhed for, at produktet er produceret uden anvendelse af kemiske sprøjtemidler eller kunstgødning, samt at produktionen er bæredygtig. I den økologiske proces er det også forbudt at anvende kunstige farvestoffer, syntetiske aromastoffer og kunstige sødemidler.

 

I dag findes der rigtig mange muligheder for at købe økologisk te i supermarkederne. Kig efter det røde ø-mærke, som er en garanti for, at varerne kommer fra en leverandør, der lever op til EU’s regler om økologisk produktion. Netop dette regulativ indeholder et detaljeret regelsæt for både planteproduktion og økologisk dyrehold.

 

Økologisk te i vækst

Te dyrket økologisk er uden brug af kunstgødning og sprøjtemidler. Økologiske varer som importeres fra lande udenfor EU, skal kontrolleres af et godkendt kontrolorgan. Det vil sige, at en EU-godkendt kontrollør med jævne mellemrum har besøgt teplantagen og sikret, at standarden for økologisk produktion overholdes. Ø-mærket er dog forbeholdt varer, hvor danske myndigheder har kontrolleret varen fysisk – det vil sige, at teen som minimum er pakket i Danmark. Te er blandt de økologiske varer, som er i stærk vækst herhjemme. I Danmark har vi to mærker, som garanterer, at varen er økologisk: Det røde, danske Ø-mærke og EU’s økologi-logo:

 

 

Økologi i Danmark

Danskerne elsker økologi og køber øko-mærkede varer i stor stil. Faktisk så mange, at vi ligger i toppen af verdensstatistikken – det samlede salg af økologiske føde- og drikkevarer i supermarkeder og varehuse mv. i Danmark i 2016 udgjorde 8,7 mia. kr., hvilket er 15 pct. mere end året før, som lå på 7,6 mia. kr. Salgsværdien af økologiske fødevarer estimeres til 10,5 pct. af det samlede salg af fødevarer i supermarkeder og varehuse i 2016 mod 9,1 pct. året før. Nedenstående tabel viser, at der var en stigning fra 2012 til 2017 i salget af økologisk te i Danmark (Kilde: Danmarks Statistik).

 

 

 

Klik på søljediagrammet for at se det i større format.

 

Er du lærer?

Terådet tilbyder et spændende tværfagligt undervisningsforløb om te. Materialet er udviklet til elever i 7.-9.klasse, og inddrager elementer fra geografi, biologi, samfundsfag og historie. Eleverne vil i materialet stifte bekendtskab med bl.a. teens historie, handel og råvarer, dyrkning og høst samt forbrug og tekultur.