Forandring i nedbørsmønstre, temperaturer og udfordring af økosystemets overordnede sundhed har vidtrækkende konsekvenser for teens kvalitet og afkast.
Nedbørsmønstre
Teplanten er afhængig af regn for at opnå den optimale vækst. Forandringer i hvor meget og hvornår det regner, påvirker udbyttet, idet både for meget og for lidt nedbør kan være skadeligt. Forandringer og uregelmæssigheder har en forstyrrende effekt på vækstsæsoner for te.
Temperaturstigninger
En stabil temperatur er essentiel for teplantens trivsel. Med stigende globale temperaturer giver teplanterne “stress” – mindske bladenes kvalitet og gøre dem mere modtagelige for sygdomme.
Skadedyr og plantesygdomme
Varmere vejr kan føre til en stigning i både omfang og mangfoldighed af skadedyr og plantesygdomme. Disse trusler kan angribe teplanterne direkte, hvilket også reducerer udbytte og teens kvalitet.
Nye dyrkningsområder
Klimaforandringerne medfører, at de traditionelle te-dyrkningsregioner bliver mindre egnede til teproduktion. Samtidig kan nye områder, som tidligere var ugunstige, blive potentielle nye teplantager. Dette nødvendiggør en tilpasning fra tebøndernes side, hvad enten det betyder at flytte plantager eller ændre dyrkningsmetoder for at imødekomme de nye klimaforhold.
Overordnet kræver udfordringerne en samlet indsats fra alle aktører i teens værdikæde, forskere og politikere som alle skal være med til at udvikle robuste strategier, der skal passe på teproduktionen i fremtiden. Det gøres bedst ved at fokusere på bæredygtig landbrugspraksis, forskning i klimaresistente tevarianter, og anvendelse af teknologiske innovationer der alle kan være med til at sikre at teen te fortsat kan trives på trods af et skiftende klima.