Nyheder

Drikker du te, så tænker du bedre

Te har længe været kendt for at fremme sundheden lige fra bedre humør til forebyggelse af hjertekar-sygdomme. Nu er der en ny grund til at tænde elkedlen og brygge dig et par krus om dagen.

 

En ny undersøgelse, der blev offentliggjort i tidsskriftet Aging, viser, at te kan hjælpe folk med at få bedre organiserede hjerneområder. Forskerne siger, at et dagligt forbrug af te kan reducere risikoen for kognitiv tilbagegang hos ældre med 50%, da teen har en beskyttende virkning mod aldersrelateret tilbagegang i organiseringen af hjernens områder. Til undersøgelsen analyserede forskerne virkningen af te på 36 voksne på 60 år og derover i en periode fra 2015 til 2018. Deltagerne svarede på spørgsmål om deres mentale velvære, livsstil og helbred. De ældre tog også neuropsykologiske test og fik scanninger. Analyser af deres kognitive ydeevne og scanningsresultaterne viste, at de mennesker, der drak te fire gange om ugen i næsten 25 år, havde bedre sammenkoblede hjerneområder sammenlignet med ikke-te-drikkere. Men hvilken betydning har det, hvordan vores hjerneregioner hænger sammen? Forskerne forklarer det således: Betragt hjerneregionerne som destinationer, mens forbindelserne mellem hjerneregionerne er veje. Når et vejsystem er bedre organiseret, er bevægelsen af køretøjer og passagerer mere effektiv og bruger færre ressourcer. På samme måde, når forbindelserne mellem hjerneområder er mere strukturerede, bliver behandlingen af informationer mere effektiv. Det var ikke alle slags te, der gav den gode effekt, men kun grøn te, oolong og sort te.
Kilde: Magasinet Psykologi

Er du lærer?

Terådet tilbyder et spændende tværfagligt undervisningsforløb om te. Materialet er udviklet til elever i 7.-9.klasse, og inddrager elementer fra geografi, biologi, samfundsfag og historie. Eleverne vil i materialet stifte bekendtskab med bl.a. teens historie, handel og råvarer, dyrkning og høst samt forbrug og tekultur.