Teens vej før og efter Suez-kanalen

Tekster

Teens vej før og efter Suez-kanalen

Suez-kanalen i Egypten blev indviet den 17. november 1869 af kejserinde Eugénie af Frankrig. Med den forbandt man Middelhavet ved Port Said og Rødehavet ved Suez. Åbningen af Suez-kanalen gjorde det muligt at halvere sejltiden fra Vesteuropa til Indien og det fjerne Østen.

 

Byggeriet af kanalen tog ti år og beskæftigede i alt 1,5 millioner mennesker, og 120.000 af dem døde under arbejdet. Den er 162,2 kilometer lang og mellem 300 og 365 meter bred. Det gør Suez-kanalen til verdens længste skibskanal, som er farbar for store skibe. På grund af den enorme størrelse tager det mellem 11 og 16 timer at sejle igennem den, men de timer bliver indhentet mange gange, fordi man sparer den lange tur rundt om Afrikas sydspids. Noget som 25.000 skibe benytter sig af hvert eneste år. Det svarer til omkring 14 % af verdens skibsfart. Danmarks største virksomhed, A.P. Møller-Mærsk, benytter fx Suez-kanalen hyppigt til sine containerskibe.

 

De færreste er klar over det, men teen har rent faktisk haft en enorm indflydelse på udviklingen inden for skibsfart. Fra 1600-tallet og frem blev teen transporteret fra Østen til Europa og Amerika på store tungtlastede handelsskibe, der sejlede den lange vej rundt om Kap Det Gode Håb ved Afrikas sydspids. En rejse kunne nemt tage fra 15 måneder og helt op til to år om at nå frem til bestemmelsesstedet afhængig af vejrforhold. Denne type skibe var meget langsomme, og man måtte gøre mange stop undervejs for at få hentet friske forsyninger ombord til besætningen. Samtidig blev teen nemt muggen i havluften, hvis man ikke passede på.

 

Flertallet af de kraftige skibe var ejet af Det Østindiske Kompagni, men selskabet mistede sit monopol på handelen med te i midten af 1800-tallet. Det gjorde, at der opstod en fornyet og intens konkurrence mellem de enkelte landes te-importører. Alle ville være de første til at bringe den nyeste høst af te hjem til de tetørstende europæere.

 

Den centrale placering og store betydning for verdenshandlen har i flere omgange ført til krise og decideret krig omkring kontrollen af Suez-kanalen. Både Frankrig, England og nabolandet Israel har været i krig med Egypten om kontrollen. Fra 1967-75 var kanalen decideret lukket på grund af israelsk besættelse af området. Siden den 5. juni 1975 har en af verdens vigtigste vandveje dog været åben for trafik, og der hersker stadig i dag relativ ro i området.

 

De første skibe sejler igennem Suez-kanalen (Kilde: Wikipedia).