Tetyper

Tekster

Tetyper

Der findes tre hovedtyper af te, som alle er baseret på blade fra tebusken med det latinske navn Camelia Sinensis:

 

  • Sort te
  • Grøn te
  • Oolong te

 

Det er behandlingen efter høsten, der afgør, om bladene fra tebusken bliver til sort, grøn eller oolong te, men te får også navn efter, hvor den er dyrket. Tetyperne produceres forskellige steder i verden. De 10 mest teproducerende lande fremgår på verdenskortet nedenfor.

 

 

SORT TE

Sort te er den mest almindelige form for te, og det er i denne form, de fleste mennesker kender te. Den sorte te består af teblade, der er tørret og fermenteret – det vil sige, at teen har været igennem en gæringsproces. Der er imidlertid mange forskellige former og blandinger af sort te, og man arbejder også med forskellige sorteringsbetegnelser.

 

Earl Grey er den mest almindelige smagstilsatte te og den mest populære te i den vestlige verden. Earl Grey er sort te eller Darjeeling te tilsat bergamotolie, som kommer fra skallen fra citrusfrugten bergamot. Earl Grey omtales ofte som en aroma-te. Det vil sige en te tilsat smag og aroma fra blomster, frugter og æteriske olier. Andre kendte aromateer er f.eks. skovbær- og mangote.

 

 

GRØN TE

Grøn te kaldes også for ufermenteret te og består af teblade, der blot er tørret. Inden for de seneste år er grøn te blevet rigtig populær herhjemme, og det er måske slet ikke så mærkeligt. Dels smager den godt, men den har også, ligesom sort te, nogle sundhedsmæssige egenskaber, der appellerer til flere og flere forbrugere. Sundhedsværdien skyldes, at den grønne te har været udsat for sparsom iltning og derfor har bevaret en stor del af dens naturlige vitaminer og mineraler, herunder et højt indhold af antioxidanter.

 

 

OOLONG TE

Oolong te er groft sagt en mellemting mellem grøn og sort te. Teen produceres hovedsageligt i Kina og Taiwan, men også fra Indien kan man få Oolong te. Den er kendetegnet ved sine store blade, som kan synes grove og ikke særlig ensartede, men kvaliteten er der intet i vejen med. Oolong te er ikke en bestemt type te, men nærmere en betegnelse for en te, der er behandlet efter en speciel teknik. Teen består af teblade, der er tørret og halvfermenteret.

 

Oolong betyder oversat ”halvgæret”, og det er lige præcis, hvad den er! Mens grøn te slet ikke fermenteres, bliver sort te fermenteret 100%. Oolong te er lige midt imellem, og det har stor indflydelse på teens smag og aroma, der er fin og mild og giver en flot og varm farve.

 

Oolong te siges at være god for fordøjelsen, og har samtidig den egenskab, at den aldrig bliver bitter, fordi den ikke indeholder særlig meget koffein. Den er derfor også god at drikke om aftenen.

 

 

Efter ovenstående behandling af de forskellige tetyper sorteres teen efter størrelse. Tebladene passerer over forskellige sigte og samles til sidst i forskellige beholdere opdelt efter størrelse – i små og store blade. Kvaliteten er den samme uanset tebladets størrelse, men størrelsen er afgørende for, hvordan teen i den videre forarbejdning kan anvendes.

 

HVID TE

Hvid te er ingen ny opfindelse, men adskiller sig fra både grøn, sort og oolong te. Det skyldes, at den næsten ingen tanniner indeholder, og ligegyldig hvor lang tid den trækker, har den næsten ingen bitterhed i smagen.

 

I Østen har man i mange år nydt og værdsat den hvide te, der plukkes i det tidligste forår, inden knopperne brister, og bladene springer ud. De små, spæde bladknopper og nye, sprøde blade visnes, dampes let og tørres, så det naturlige fugtindhold i teen fordamper. Den grønne farve på knopper og blade ændres til lys brun, og de små hvide dun på bladknopperne gør, at den hvide te næsten ligner sølvnåle og derfor ofte kaldes for Silver Tips.

 

Hvid te er en meget mild og venlig te, der har en dejlig forfriskende aroma, som er en smule blomsteragtig med en smag blød som fløjl. Det er en sjælden og yderst kostbar te, der kun produceres i små mængder i Kina, hovedsagelig i Jianyang-området i den nordlige Fujian-provins.

 

 

ROOIBOS TE

Rooibos er hollandsk og betyder ’rød busk’. Rooibos stammer ikke fra tebusken Camellia Sinensis, men fra en busk, der gror i det allersydligste af Afrika, tæt ved Kap Det Gode Håb.

 

Rooibos er oprindeligt et træ, men for at gøre plukningen lettere, er træet blevet beskåret til en kraftig, forgrenet busk, som dyrkes på plantager i Sydafrika. De nærmest nålespidse, små kviste bliver plukket én gang om året, og det er fremstillingsprocessen herefter, der frembringer den meget aromatiske og nærmest sødlige smag.

 

Rooibos-bladene bliver fermenteret nogenlunde på samme måde som sort te. Fermenteringen er en naturlig gæringsproces, hvor de egenskaber, som Rooibos siges at have, udvikler sig. Det samme gør den pragtfulde smag, aroma og rubinrøde farve.

 

Det er et faktum, at rooibos te ikke indeholder hverken koffein eller garvesyre. Derfor kan den også drikkes både tidligt og sent på dagen og serveres for børn.