Tekster
Bryg din egen kop urtete
Sådan tilbereder du te fra vilde blomster og planter.
Tip: Tjek Terådets 10 gode råd, inden du går i gang med tebrygningen.
OBS. Tal evt. med klassens madkundskabslærer i forhold til afvikling af aktiviteten.
Ingredienser:
- Urter (fx hybenrosenblade, vejbred, hjulkroneblomster, brændenælde, mælkebøtte, rosmarin, salvie, timian, mynte, lavendel, kamille, hyldeblomst, solbærblade, morgenfrue, lakridsrod eller citronmelisse)
- Teposer
- Viskestykke og/eller køkkenrulle
- Kogende vand
- En ovn
Sådan gør du:
- Vælg de urter du gerne vil bruge.
- Spred blade, blomster og tynde stængler ud i et tyndt lag på fx et stykke køkkenrulle eller et viskestykke.
- Vend urterne et par gange om dagen. Større plantedele kan du eftertørre i ovnen med ovnlågen på klem ved ca. 45 grader.
- Når urterne er helt gennemtørre, skal de findeles, så de kan bruges direkte til te.
- Riv eller klip urterne i mindre stykker, så saft og smag lettere trænger ud i vandet. Regn med ca. 1 tsk. tørrede urter eller ca. 1 spsk. friske urter per kop.
- Hæld kogende vand over og lad teen trække i 10-15 minutter. Trækketiden afhænger af valget af urter, så smag dig frem.
- Urtete skal tilberedes direkte i en kop eller i en helt ren tepotte.
- Gem urteteen i lufttætte dåser – husk etikette med plantenavn.
- Da planter mister smagen med tiden, holder urtete højst et år.
Hvis du hellere vil lave frugtte, kan du erstatte urterne med en kombination af mango og koriander, en blanding af æble og ingefær eller en bær-te med solbær og hindbær. Hvis du vil prøve en udgave, som er god for immunforsvaret, skal du tilføje hyldebær.
Kilde: Idényt.