Teens forarbejdning fra blad til kop

Tekster

Teens forarbejdning fra blad til kop

PLANTEN

Te kommer fra en tropisk stedsegrøn busk med det latinske navn Camellia Sinensis. Tebusken menes oprindeligt at have groet vildt i Darjeeling-distriktet i Indien. Den er blevet dyrket i Indien og Kina igennem mange tusinde år. Derfor bliver de to lande typisk anset for at være buskens hjemlande.

 

JORDEN

Tebusken gror bedst i det, man kalder sur jord, som har en lav pH-værdi. Det betyder, at jordbundens indhold af syre er højt. Sur jord bliver ellers normalt anset for at være dårlig landbrugsjord, fordi de fleste planter foretrækker at vokse i en jord, som er næsten pH-neutral, men te er altså en undtagelse.

 


 

HVAD ER PH-VÆRDI?

PH er en værdi, man bruger til at beskrive en opløsnings surhedsgrad. Skalaen går fra 0 til 14, hvor 0 er syre, og 14 er base. 7 er det neutrale punkt, fordi der her er lige meget syre og base tilstede. Værdierne mellem 4,5 og 8,5 er det interval, man finder i danske jordtyper.

 

Eksempler på pH-værdier:

  • Mavesyre: 2,0-3,0
  • Cola: 2,5
  • Kaffe: 5,0
  • Te: 5,5
  • Rent vand: 7,0
  • Håndsæbe: 9,0-10,0

 

Kilde: DR.

 


 

UDBYTTET

Teens kvalitet, smag og karakter er afhængig af i hvilket land, hvilken region, hvilken højde, hvilket klima og i hvilken jord, den bliver dyrket, ligesom vejret har indflydelse på udbyttet i de enkelte sæsoner. Hvis tebuske fx gror højt oppe over havets overflade, vil de gro langsommere, og udbyttet er mindre. Til gengæld vil kvaliteten ofte være langt højere.

 

VÆKSTEN

Det tager 3-5 år for en tebusk at vokse op til 80-90 cm i højden. Det er en bekvem højde for teplukkerne. Hvis man lader tebusken vokse vildt uden beskæring, bliver den til et 20-30 meter højt træ. Ved konstant beskæring, formning af busken og gødning gør man den klar til at producere store mængder af nye unge skud, der kan plukkes hver eller hver anden uge. I nogle lande er tehøsten sæsonbetonet, mens der i andre lande kan plukkes te hele året rundt.

 

 

PLUKNINGEN

To blade og et topskud bliver plukket for at give den bedste te – jo yngre og blødere skuddene er, des bedre kvalitet bliver teen. En erfaren teplukker kan samle 30-35 kg grønne teblade i løbet af en arbejdsdag. Det giver 7,5-9 kg færdigproduceret sort te. Når kurven, som plukkerne bærer på ryggen, er fyldt op, bliver den transporteret til et opsamlingssted. Her bliver bladene kontrolleret og vejet, inden de store sække bliver transporteret til plantagens fabrik.

 

 

FABRIKKEN

På fabrikken spredes bladene ud til tørring på enormt store borde for at ”visne” i 24 timer. Det gør man for, at fugtigheden i bladene kan blive reduceret, og for at bladene skal blive bløde inden rulningen, som er næste led i produktionen. De visne blade skal nu skæres i stykker og gennem en rullemaskine, hvor bladcellerne skal knuses for at frigøre de safter og smagsstoffer, som giver teen dens karakteristiske smag. Bladene er stadig fugtige og grønne, men har nu fået den størrelse og form, man ønsker sig, inden de går videre til næste led – iltningen.

 

 

FERMENTERINGEN

De knuste blade spredes igen ud på store borde for at ilte – også kaldet fermentering, hvilket foregår i et rum med en speciel temperatur og fugtighed. På ganske få timer går bladenes cellesaft i forbindelse med luftens ilt, hvilket giver bladene den rigtige aroma og gør dem brune. Fermenteringen bliver standset, når tørringen begynder, og herfra kan man ikke ændre på teens kvalitet og aroma. Tørringen foregår ved, at bladene bliver ført gennem en varm ovn i en halv time på et transportbånd. Når tørringen er færdig, har tebladene den sorte eller mørkebrune farve, vi kender.

 

 

PAKNINGEN

Inden pakningen bliver teen sorteret efter bladstørrelser gennem store sigter fra storbladet og ned til bittesmå stykker. Der er ingen forskel på kvaliteten i de forskellige størrelser, men det har betydning for, hvordan teen bliver anvendt. Te i meget små stykker sikrer fx en hurtig trækketid. Teen pakkes i store trækasser foret med aluminium for at forhindre teen i at optage fremmede smagsstoffer under transporten fra plantagen til køberen.

 

AUKTIONEN

Størstedelen af verdens teproduktion bliver solgt på de store te-auktioner, der holdes regelmæssigt i bl.a. Colombo på Sri Lanka, i Calcutta i Indien, i Mombassa i Kenya samt i London. Her kommer de store tehuse med deres egne tesmagere for at bedømme udbuddet. Tesmageren tester ved hjælp af sin veludviklede smags-, lugte-, og synssans teens kvalitet og afgør, hvor meget der skal købes af de forskellige typer te og fra hvilke plantager.

 

SMAGNINGEN

Tesmagningen foregår overalt i verden på nøjagtig samme måde. Derfor taler man samme sprog, når man henviser til de forskellige kvaliteter. Ved tesmagning laves teen af 6,5 g. blade med frisk kogende vand i en 280 ml standard kop med låg. Teen skal trække nøjagtig 6 minutter. Så bliver teen hældt op i en lille skål, og tebladene bliver lagt på koppens låg til en nærmere sammenligning med de tørre teblade. Der bliver anvendt hvidt porcelæn til både kop og skål for at få den bedste baggrund for at bedømme teens farve og kvalitet. Tesmageren bruger samme metode som vinsmageren. Han/hun ser først på teens farve og konsistens, inden der tages en mundfuld, som køres rundt i munden, hvorefter den bliver spyttet ud igen. Efter et par sekunder er han/hun klar over prøvens styrke, kvalitet og aroma.

 

 

SALGET

Når teen er solgt på auktionen, bliver den transporteret til køberens lagre og fabrikker. Den endelige blanding og pakning finder sted her, inden teen ender på hylden i supermarkedet, hvor kunderne så kan vælge mellem mangfoldige smagsretninger og varemærker.