Fairtrade

Tekster

Fairtrade

Fairtrade drejer sig kort og godt om fair, eller retfærdig handel. Filosofien bag fairtrade er at sikre bønder og plantagearbejdere en fair pris for deres varer.

 

En fair pris er vurderet ud fra, at producenterne får penge nok til mad, drikke og bolig samt lidt ekstra, som de kan bruge til at investere i fremtiden. Pengene skal gå direkte fra importøren til bønderne for at udelukke mellemhandlere. Priserne er justeret alt efter råvare, type og land, og alt efter om verdensmarkedsprisen er nået op over mindsteprisen. Sker dette, får bønderne verdensmarkedsprisen samt en fair trade-bonus.

 

Uanset mærkningsordning er tanken med fair handel at yde økonomisk støtte til verdens fattige bønder. Særligt når det handler om te og kaffe, støtter de ekstra penge verdens fattigste landarbejdere i de enkelte familiebrug og plantager.

 

Foto: Fairtrade Denmark

 

Uanset om det er en opkvikkende kop morgente eller en afslappende kop te efter en lang dag, ved du, at hvis din te er fairtrade, gavner den også den bonde eller arbejder, der har dyrket den.

 

FAIRTRADE I DANMARK

Fairtrade er et begreb, som mange danskere kender betydningen af og har en holdning til. På det danske marked introduceres stadig flere fairtrade-certificerede produkter. Supermarkederne tilbyder et stort udvalg af fairtrade-varer, som danskerne i stigende grad vælger til: Bananer, honning, juice, kaffe, kakao, chokolade, mango, ris, rørsukker, te, vin og vindruer – varer som med fairtrade-mærket fortæller danskerne, at bønderne der har produceret varen, har modtaget en fair pris.

 

I Danmark er salget af fairtrade-produkter steget voldsomt. Vækstraterne for varer ”med moralsk mening” er imponerende, og hvert år køber vi fairtrade for mange millioner kroner.

Der er tale om en omsætning på knap 500 millioner i 2010 mod knap 200 millioner kroner i 2006. Beløbet som hver dansker bruger på fairtrade-produkter om året ligger i 2016 gennemsnitligt på 151 kr. I 2017 er dette tal yderligere steget til 170 kr. om året. Det placerer Danmark som et af de lande i verden, der bruger flest penge på fairtrade-produkter.

 

Kilde: Fairtrade Danmark.