Danskerne er glade for te, og mere end 85% af alle danskere drikker te, viser en undersøgelse fra Analyse Danmark.
TE OG SUNDHED
Mange undersøgelser har vist, at te har flere gavnlige egenskaber. Forskerne strides stadig om præcis, hvad det er, som te kan gøre for helbredet, men der er bred enighed om årsagen til de positive virkninger. Det, som gør te så sundt, er det høje indhold af de såkaldte antioxidanter. Det er kort fortalt stoffer, der er med til at hæmme nedbrydningen af organiske stoffer, når de reagerer med ilt. Som du sikkert ved, bliver fx madvarer fordærvet meget hurtigere, hvis ikke de ligger i køleskabet. På samme måde sker der også en nedbrydning af vores krop, hvis ikke vi passer på den. Det kan antioxidanter bl.a. hjælpe til med, fordi de nedsætter tempoet på kroppens naturlige forfald. Antioxidanterne i te virker bedre end mere velkendte antioxidanter som vitamin C og E. Blot to kopper te om dagen tilfører kroppen et værdifuldt tilskud af antioxidanter.
FEM PROBLEMER, DU KAN LØSE MED TE:
Kilde: Costume.
Teens høje indhold af naturlige antioxidanter kan desuden være medvirkende til at sænke risikoen for forskellige sygdomme som f.eks. hjerte-kar-sygdomme, kræft, diabetes og grå stær. Årsagen er et højt indhold af flavonoider i te, der virker som effektive antioxidanter. Flavonoider er en type af fytokemikalier, som er en fælles betegnelse for biologisk aktive stoffer i planter. Det er ikke næringsstoffer i traditionel forstand, men stoffer som på andre måder kan have sundhedsfremmende egenskaber.
Selvom alle typer te er sunde, er der forskel på deres positive virkning, da indholdet af antioxidanter varierer. Både grøn og sort te indeholder antioxidanter, men især grøn te er kendt for sit høje indhold. Den røde te (rooibus) har et endnu højere indhold og er samtidig fri for koffein. Den hvide te er dog alle andre overlegne, når det kommer til indholdet af antioxidanter.
Te indeholder også koffein ligesom kaffe. Tidligere kaldte man koffeinen i te for tein, men i dag kalder man begge dele for koffein. En kop te indeholder cirka halvt så meget koffein som en kop kaffe, men dog så meget at det giver en opkvikkende effekt på hjernen. Koffeinindholdet afhænger af trækketiden: Jo kortere trækketid, des lavere koffeinindhold.
Fordelen ved det lavere indhold af koffein i te er, at man ikke så let får for meget. Muligvis giver te en anden og mere stabil opfriskende effekt end kaffe ved samme dosis koffein. Det kan bl.a. skyldes at te, ud over koffein, også indeholder andre aktive stoffer, som fx antioxidanterne, der er gavnlige for kroppen. Koffein i moderate mængder kan også forbedre både den mentale og den fysiske ydeevne.
TO HERSKENDE TE-TRENDS – URTETE OG MATCHATE
URTETEEN HITTER
Det er ikke kun specialhandlen, der nyder godt af, at teens popularitet i Danmark er i stor stigning. Også den danske detailhandel – de almindelige supermarkeder og dagligvarebutikker – mærker de danske forbrugeres øgede interesse for te. Der satses i langt højere grad på salg af te end tidligere, hvilket Henrik Winther-Olsen, direktør for Fredsted The, godt kan nikke genkendende til:
”Vi oplever i disse år, at teen for alvor hitter hos forbrugerne. Det er en modebølge, der groft sagt har stået på de seneste 3-4 år. Det startede med den grønne tebølge. Folk er vilde med grøn te, men der gik ikke længe, før rooibush teen også vakte begejstring. I øjeblikket oplever vi, at danskerne synes, den hvide te er rigtig hot, og der er noget, der tyder på, at urteteerne inden længe vil få en renæssance hos de danske forbrugere.”
Når Henrik Winther-Olsen specifikt fremhæver urteteen som den næste store dille, skyldes det, at danskerne ikke har noget imod at eksperimentere med alternative behandlingsformer frem for at fylde sig med receptordineret medicin:
”Der findes stort set ikke den urtete, der ikke kan afhjælpe forskellige lidelser eller skavanker. Det sætter forbrugerne pris på, og så er urteteerne jo et godt modspil til medicin, et sundt og naturligt produkt, der smager dejligt.”
For Henrik Winther-Olsen er der ingen tvivl om, at teen for alvor har fået tilkæmpet sig en fast plads i danskernes hjerter:
”Teen er kommet for at blive. Te-trenden vil udvikle sig yderligere de kommende år, fordi teen har den fantastiske fordel frem for andre drikkevarer, at den kan kombineres og blandes på et utal af nye og spændende måder. Det betyder, at de danske forbrugere hele tiden vil kunne vælge mellem nye smagsvarianter, når de køber te, og det sætter de danske forbrugere pris på.”
MATCHA – VIDUNDERTEEN FRA JAPAN
Matcha er en særlig form for pulveriseret grøn te som bruges i traditionel japansk teceremoni. Som sådan har den været forbundet med ældgamle ritualer udført af zen-munke og samuraier til i dag at have nået en langt bredere popularitet og anvendelse, hvor den drikkes og spises af alle. I løbet af de sidste 10-20 år har efterspørgslen på matcha bredt sig langt ud over Japans grænser, ikke bare til Kina, Taiwan og resten af Asien, men også til USA og Europa.
For os vesterlændinge kan japansk kultur virke som en blanding af kompromisløshed og perfektion, uanset om det gælder traditionelle kostumer, raffineret kogekunst, minimalistisk arkitektur eller fin kalligrafi med smukke penselstrøg. Når noget er japansk eller stammer fra japansk kultur, har det automatisk en vis stil over sig, og man forventer, at kvaliteten er i top.
Sådan er det også med japansk matcha. Denne skummende, klar-grønne drik forbinder man nemt med renheden og harmonien i zen. Når man drikker en skål matcha, trækkes man frem i nuet, for den intense drik med dens umamismag er bemærkelsesværdigt sansemættende. På et øjeblik kan man føle sig hensat til tehuset, hvor man – siddende på knæ på tatami-måtter og til duften af sandeltræ i gløderne – deltager som gæst i ceremoniens fuldkomne åndedrag.
HVAD ER UMAMI?
Umami betyder ”velsmag” på japansk og udgør – efter surt, sødt, salt og bittert – den femte grundsmag som menneskets smagssans kan registrere. Umami beskrives ofte som en slags mundfylde, tilfredsstillende, rig, bouillon- og kødsmag, der er med til at fremhæve andre fødevarers smag.
Ud over at være i zen-himlen, når man spiser og drikker matcha, kan man også tillade sig at føle en vis tilfredshed over at indtage en af verdens sundeste substanser. Matcha kan frembyde så kæmpemæssigt et spektrum af virkestoffer, at den kvalificerer sig til at ligge i den øverste liga af superfoods.
I den japanske teceremoni ledsages teen som regel af mad og et stykke konfekt. Dette er der megen visdom i, idet matcha udnyttes bedst, når fordøjelsen er i gang. Derfor er matcha i maden et sandt ”match made in heaven”. Matcha indeholder en bred vifte af gavnlige antioxidanter, fibre, polyfenoler, aminosyrer, enzymer osv. Matcha bliver bedre ved hjælp af fordøjelsen, og fordøjelsen bliver bedre ved hjælp af matcha. Således hjælper enzymerne i matcha med nedbrydelsen af fedt, og fibrene i teen understøtter den gode tarmfunktion samt den daglige udskillelse af toksiner.
Som superfood er matcha ganske enkelt uforlignelig og har så mange virkninger, at den fint kan betragtes som en foryngende livseliksir, som man tager for at understøtte sit helbred generelt.
Ovenstående afsnit om matcha-te er et uddrag (s. 7-8) af bogen ”Sund med matcha i maden” (2018) venligst udlånt af Sandra Pugliese & Sara Speyer.