Økologi

Et økologisk produkt er forbrugerens sikkerhed for, at produktet er produceret uden anvendelse af kemiske sprøjtemidler eller kunstgødning, samt at produktionen er bæredygtig. I den økologiske proces er det også forbudt at anvende kunstige farvestoffer, syntetiske aromastoffer og kunstige sødemidler.

I dag findes der rigtig mange muligheder for at købe økologisk te i supermarkederne. Kig efter det røde ø-mærke, som er en garanti for, at varerne kommer fra en leverandør, der lever op til EUs regler om økologisk produktion. Netop dette regulativ indeholder et detaljeret regelsæt for både planteproduktion og økologisk dyrehold.

Økologisk te i vækst

Te dyrket økologisk er uden brug af kunstgødning og sprøjtemidler. Økologiske varer som importeres fra lande udenfor EU, skal kontrolleres af et godkendt kontrolorgan. Det vil sige, at en EU–godkendt kontrollør med jævne mellemrum har besøgt teplantagen og sikret, at standarden for økologisk produktion overholdes. Ø-mærket er dog forbeholdt varer, hvor danske myndigheder har kontrolleret varen fysisk – det vil sige, at teen som minimum er pakket i Danmark.

Te er blandt de økologiske varer, som er i stærk vækst herhjemme – se udviklingen fra 2011-2016 her:

Danskernes køb af økologisk te fra 2011 til 2016 

Tabellen viser, at der var en stigning på 104,19% fra 2011 til 2016 i salget af økologisk te i Danmark

Økologi i Danmark

Danskerne elsker økologi og køber øko-mærkede varer i stor stil. Faktisk så mange, at vi ligger i toppen af verdensstatistikken – det samlede salg af økologiske føde- og drikkevarer i supermarkeder og varehuse mv. i Danmark i 2016 udgjorde 8,7 mia. kr., hvilket er 15 pct. mere end året før, som lå på 7,6 mia. kr. Salgsværdien af økologiske fødevarer estimeres til 10,5 pct. af det samlede salg af fødevarer i supermarkeder og varehuse i 2016 mod 9,1 pct. året før.

Kilde: Danmarks Statistik

Forskellige Ø-mærker i Danmark

I Danmark har vi to mærker, som garanterer, at varen er økologisk:

Det røde, danske Ø-mærke og EU’s økologi-logo