Fra plante til kop

Tebusken
Den stedsegrønne tebusk Camellia Sinensis gror bedst i sur jord i tropisk klima og gerne i en højde af ca. 2.500 meter over havets overflade. Teens kvalitet, smag og karakter er meget afhængig af hvilket land, hvilken region, hvilken højde, hvilket klima og i hvilken jord, den bliver dyrket.

 

Busken kræver en årlig regnmængde på ca. 1.250 mm. På de største højder gror busken langsommere og giver mindre udbytte, men til gengæld bliver kvaliteten meget bedre.

 

Plukning
Det tager 3-5 år for en tebusk at vokse op til 80-90 cm i højden. Dette er en bekvem højde for plukkerne. Ved konstant beskæring, formning og gødning gør man tebuskene klar til at producere store mængder af nye, unge skud, som kan plukkes hver eller hver anden uge. I nogle lande er tehøsten sæsonbetonet, mens der i andre lande kan plukkes hele året rundt.

 

To blade og et topskud, ofte omtalt blandt plukkerne som “two leaves and a bud”, bliver plukket for at give den bedste te. Jo yngre og blødere skuddene er des bedre kvalitet. En erfaren teplukker kan samle 30-35 kg grønne teblade i løbet af en arbejdsdag. Det giver 7,5-9 kg færdigproduceret sort te.

 

Når den nyplukkede te kommer til fabrikken, spredes bladene ud til tørring på store borde for at ‘visne’ i 24 timer, så fugtigheden i bladene kan blive reduceret, og for at bladene skal blive bløde inden rulningen. De visne blade skæres herefter i stykker og køres gennem en rullemaskine, hvor bladcellerne knuses for at frigøre de safter og enzymer, der giver teen dens karakteristiske smag. Bladene er stadig fugtige og grønne, men har nu fået den størrelse og form, der ønskes inden de fermenteres.

 

Fermentering/Oxidation
De knuste blade spredes herefter igen ud på store borde, og fermenteringen foregår ved en speciel temperatur og fugtighed. På ganske få timer går bladenes cellesaft i forbindelse med luftens ilt, hvilket giver bladene den rigtige aroma, samtidig med at bladene bliver brune. Fermenteringen standses, når tørringen begynder, og herefter kan man ikke ændre på teens kvalitet og aroma.

 

Tørring
Tørringen foregår ved, at bladene føres igennem en varm ovn i en halv time på et transportbånd. Når tørringen er færdig, har tebladene den sorte eller mørkebrune farve, man kender fra sort te.

 

Pakning
Inden pakningen bliver teen sorteret efter bladstørrelser gennem store sigter fra storbladet over broken til småbladet (fannings) og dust. Der er ingen forskel kvaliteten i de forskellige størrelser. Teens pakkes typisk i store aluminiumsforede trækasser for at forhindre teen i at optage fremmede smagsstoffer under transporten fra plantage til importøren ude i verden.

 

Te-auktion og tesmagning
Størstedelen af verdens teproduktion sælges på de store te-auktioner, som holdes regelmæssigt i bl.a. Colombo på Sri Lanka, Calcutta i Indien og Mombasa i Kenya samt London. Tesmageren bedømmer ved hjælp af sin veludviklede smags-, lugte- og synssans teens kvalitet og afgør, hvor meget der skal købes af de forskellige typer te og fra hvilke plantager.

 

Tesmagning foregår på nøjagtig samme måde overalt i verden, og man taler derfor samme sprog, når man henviser til de forskellige kvaliteter. Ved tesmagning laves teen af 6,5 gram blade med friskkogende vand i en 280 ml. standardkop med låg. Teen skal trække i nøjagtig 6 minutter, hvorefter teen hældes op i en lille skål, og tebladene lægges på koppens låg til en nærmere sammenligning med de tørre teblade. Der anvendes hvidt porcelæn til både kop og skål for at få den bedste baggrund for bedømmelse af teens farve og kvalitet.

 

Er du lærer?

Terådet tilbyder et spændende tværfagligt undervisningsforløb om te. Materialet er udviklet til elever i 7.-9.klasse, og inddrager elementer fra geografi, biologi, samfundsfag og historie. Eleverne vil i materialet stifte bekendtskab med bl.a. teens historie, handel og råvarer, dyrkning og høst samt forbrug og tekultur.