Fair trade

 

Produkter mærket med FAIRTRADE betyder at producenten yder ekstra økonomisk støtte til verdens fattigste landarbejdere i de enkelte familiebrug og plantager.

Fairtrade er in og et begreb, som mange danskere kender betydningen af og har en holdning til. På det danske marked introduceres stadig flere fairtrade certificerede produkter. Supermarkederne tilbyder et stort udvalg af fairtrade varer og danskerne betaler gerne ekstra penge for produkter med et fairtrade mærke, der fortæller os at bønderne der har produceret varen har modtaget en god og fair pris.

I Danmark er salget af fairtrade produkter stedet voldsomt. Vækstraterne for varer med moralsk mening er imponerende og hvert år køber vi fairtrade for mange millioner kroner:

Så meget købte danskerne fair trade varer for: 

 

 

 

 

 

 

Et egentligt gennembrud ligger dog stadig langt ude i fremtiden, da beløbet som hver dansker bruger stadig ligger på under 100 kr. om året. Der er dog tale om en omsætning på knap 500 millioner i 2010 mod kun 56 millioner kroner i 2004. Det placerer Danmark som et af de lande i verden, der bruger flest penge på fair trade produkter.

Forskellige fair trade certificeringer
I dag findes der flere forskellige fair trade certicificeringer. Nedenfor er nogle eksempler på de mest kendte.